Περιφερειακός συνδυασμός «Η Στερεά σε νέα τροχιά»: Επίκαιρη ερώτηση για την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Αμφίκλεια ο κ. Κουλούρης Γιώργος. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Εύβοιας ζητά πλήρη ενημέρωση για τις δυνατότητες πρόσβασης στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας και ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής, με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση των εν λόγω κατοίκων στο διαδίκτυο. Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση:

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς: Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη,

κ. Περιφερειάρχα,

Το διαδικτυο είναι σημαντικό μέσο με πολύπλευρα οφέλη. Μερικά από αυτά είναι:

✓ Αναζήτηση για εύρεση εργασίας και αποστολή βιογραφικών.
✓ Επαγγελματικές πληροφορίες για βελτίωση των επιχειρηματικών σχεδίων μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων.
✓ Βελτίωση της ιδιωτικής ζωής.
✓ Πρόσβαση σε online υπηρεσίες όπως κλείσιμο ιατρικών ραντεβού, ανεύρεση εφημερευόντων φαρμακείων.
✓ Βελτίωση υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες από τις δημόσιες αρχές συμπεριλαμβανομένων και των προκηρύξεων, την παρακολούθηση της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» που δίνει την δυνατότητα σε συμμετοχική διαδικασία των πολιτών.
✓ Την εξόφληση λογαριασμών ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΔΟΥ ασφαλιστικών φορέων και άλλων οικονομικών διεκπεραιώσεων μέσω διαδικτύου.
✓ Υπηρεσίες που παρέχονται μέσω διαδικτύου από δημόσιες αρχές και αποφυγή της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας ιδιαίτερα των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών.
✓ Υπηρεσίες για την παιδεία και τον πολιτισμό

Το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελευθερίας της έκφρασης και της ενημέρωσης. Πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίστηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί να επιβάλλεται περιορισμός επί των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των τελικών χρηστών».

Εν τούτοις στην Εύβοια, όπως μας καταγγέλλεται αλλά και εκ προσωπικής αντίληψης γνωρίζουμε, υπάρχουν περιοχές όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και μάλιστα αυτό συμβαίνει σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές όπου εξ ορισμού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για την χρήση του, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός της καλοκαιρινής περιόδου, με την τεράστια επισκεψιμότητα αυτών των περιοχών από τουρίστες, ιδιαίτερα εθισμένους στη ανάγκη χρήσης διαδικτύου.

Κατόπιν τούτων Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
o Έχει καταγεγραμμένες τις περιοχές αυτές η Περιφέρεια;
o Υπάρχει επαφή με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που υλοποιεί σχετικές δράσεις;
o Ποιες ενέργειες σκοπεύει να κάνει για την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στο διαδίκτυο;

Για την «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
ΛΑΜΙΑ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018