Η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας συμμετείχε στο 31ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Λάρισα, 25 – 27 Μαΐου 2018)

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας συμμετείχε
στο 31ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
(Λάρισα, 25 – 27 Μαΐου 2018)

Στις 25 – 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το 31ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)  με θέμα «Το Αγροτικό και Εργατικό ζήτημα στον Ελληνικό Κινηματογράφο» στο οποίο συμμετείχαν και εκπρόσωποι από την Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συρρέουν σε κάποια πόλη της Ελλάδας μέλη από τις Κινηματογραφικές Λέσχες όλης της Ελλάδας για να ακούσουν θεωρητικούς, κριτικούς, δημιουργούς του κινηματογράφου. Πέρυσι στο Ηράκλειο Κρήτης, πρόπερσι στην Καλαμάτα, φέτος πήρε τη σκυτάλη η Λάρισα. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την ΟΚΛΕ, την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας και τον Δήμο Λάρισας.

Την Παρασκευή, μετά τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Λάρισας κ. Καλογιάννη, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Σάπκα, του προέδρου της ΟΚΛΕ Δημ. Καλαντίδη και του γραμματέα της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας Θ. Μουκούλη,  το συνέδριο ξεκίνησε με τιμητικές εκδηλώσεις για τη Λαρισαία σκηνοθέτιδα Νάνσυ Σπετσιώτη και την Τούλα Σκληρού για τα 50 χρόνια προσφοράς της στη Λέσχη Λευκάδας. Η πρώτη μέρα έκλεισε με προβολή του ντοκιμαντέρ «Μνήμες» του Νίκου Καβουκίδη που προλόγισε η Ιωάννα Αθανασάτου, ιστορικός Κινηματογράφου. Μια ταινία με σπάνιο αρχειακό υλικό που διατρέχει την ελληνική ιστορία από τη δικτατορία του Μεταξά μέχρι την Μακρόνησο.

Το Σάββατο, οι εισηγητές ανέπτυξαν πτυχές του θέματος του Συνεδρίου και μας έκαναν όλους πλουσιότερους σε γνώσεις: η Ιφιγένεια Καλαντζή, κριτικός κινηματογράφου, ο Στέλιος Κυμιωνής, ιστορικός κινηματογράφου και υπεύθυνος Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος, η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας και θεατρολόγος Θ. Μουκούλη. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνουμε σε δύο εισηγητές και καλούς φίλους της Κινηματογραφικής Λέσχης Ιτέας: την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πάτρας Χρυσάνθη Σωτηροπούλου και τον σκηνοθέτη Στέλιο Χαραλαμπόπουλο (είχε φιλοξενηθεί στην Ιτέα για την προβολή της ταινίας του «Όταν ο Κ. Καβάφης συνάντησε τον Φ. Πεσσόα»).

Το Σάββατο το απόγευμα, έγινε τιμητική εκδήλωση για τον κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη που συμπλήρωσε 63 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο (1955 – 2018).

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, έγινε για τους σύνεδρους ειδική ξενάγηση στο εξαιρετικό Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας από τον αρχαιολόγο κ. Τουφεξή με θέμα: «Οι απαρχές της γεωργίας», καθώς και ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης από την κ. Σδρόλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Την τελευταία μέρα, έγινε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγρότη, στο Κιλελέρ.

Τρεις πολύ πυκνές μέρες που έφεραν κοντά ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ανεξάρτητα από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν σε κάθε πόλη, έχουν κοινούς στόχους.

Πηγή: Cineitea.blogspot.com