Φωτοβόλτα στα Τριζόνια, 27 Μαΐου 2018, εκκίνηση: 18.00

Φωτοβόλτα στα Τριζόνια

Κυριακή 27 Μαΐου 2018
συγκέντρωση: 18.00, στο πίσω Λιμάνι – Γήπεδο Μπάσκετ

«Την Κυριακή 27 Μαϊου. Συγκέντρωση στο πίσω λιμάνι και το γήπεδο μπάσκετ, στις 18.00, για να ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας προς την παραλία Πούντα αρχικά (όπου οι πιο τολμηροί μπορούν να επιχειρήσουν και μια βουτιά) και στη συνέχεια να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που καταλήγει στο Ακρωτήριο Κόχειλας. Το μονοπάτι αυτό -στο βόρειο τμήμα του νησιού- ακολουθεί την ακτογραμμή ανάμεσα σε πλούσια δασική βλάστηση, αγναντεύοντας τις απέναντι ακτογραμμές της στεριάς της Δωρίδας με τους οικισμούς της Σπηλιάς – Χανίων – Γλυφάδας και καταλήγει στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη όπου θα είναι και το τέλος της διαδρομής μας. Θα χρειαστούν αθλητικά παπούτσια, νερό, φακός (προαιρετικά) και η καλύτερή σας διάθεση.»

περισσότερες πληροφορίες: tasos0824@gmail.com

Το νησί έχει έκταση μόλις δυόμιση χιλιόμετρα, που στην πλειοψηφία τους είναι καλυμμένα από ελιές, αμπέλια, κυπαρίσσια και άλλα δέντρα, πολλά από αυτά οπωροφόρα, που δίνουν στα Τριζόνια ένα χαρακτήρα μοναδικό. Εκτός από τις ατέλειωτες ώρες που θα περάσετε στην ήρεμη παραλία του νησιού, τα Τριζόνια είναι ιδανικός προορισμός και για όσους αγαπούν το περπάτημα, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν από την μια άκρη στην άλλη, θαυμάζοντας το τοπίο και τις απέναντι ακτές της Δωρίδας, μέσα σε κάτι παραπάνω από δυο ώρες. Στις βόλτες σας στα Τριζόνια Φωκίδας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τα ερείπια μεσαιωνικού πύργου στη θέση Παλιόκαστρο, σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από το λιμάνι.

Ο οικισμός του νησιού είναι χτισμένος στο στενότερο σημείο του ανάγλυφου, και «κοιτά» προς τη Φωκίδα. Στη μια του άκρη και πάνω σε ύψωμα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από όπου η θέα του στενού μεταξύ Τριζονίων και Φωκίδας είναι μοναδική.

Η θέση που βρίσκονται τα Τριζόνια Φωκίδας, στη μέση σχεδόν του Κορινθιακού κόλπου είναι η αιτία που τα ατμόπλοια κατά τον 19ο αιώνα, που ταξίδευαν από τα λιμάνια της Δύσης προς τον Πειραιά, επέλεγαν το νησί για μια στάση πριν τον τελικό τους προορισμό.

Τα Τριζόνια Φωκίδας ανήκουν σε ένα σύμπλεγμα νησιών, μαζί με το Πλανέμι, το Πρασούδι και τον Αϊ–Γιάννη. Σύμφωνα με τους μελετητές, το όνομα Τριζόνια, δεν προέρχεται από το ομώνυμο έντομο, όπως εύκολα θα συμπέραινε κανείς, αλλά από παραφθορά της λέξης «τριονήσια», όπως ήταν γνωστή παλαιότερα η συστάδα αυτή των νησιών.

(Πηγή πληροφοριών για το νησί: www.terrabook.com).