«Και τσεκούρι στις επικουρικές και πρόστιμο από τις τράπεζες», ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας Φωκίδας

«Και τσεκούρι στις επικουρικές
και πρόστιμο από τις τράπεζες»

ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας Φωκίδας

450

Και τσεκούρι στις επικουρικές και πρόστιμο από τις τράπεζες

Οι συνταξιούχοι που προσήλθαν στις Τράπεζες την Τετάρτη 29/07/2016 για να εισπράξουν τις συντάξεις τους και να πληρώσουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους βρέθηκαν μπροστά σε μια οδυνηρή έκπληξη. Αυτές καταβλήθηκαν μειωμένες από 100 έως και πάνω από 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος της ήδη κουτσουρεμένης Επικουρικής.

Άλλο ένα χτύπημα κάτω από τη μέση στην ήδη ψυχορραγούσα από τις Μνημονιακές Πολιτικές κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων είναι η εφαρμογή της διάταξης του Νόμου 4387/2016 και της υπ’ αριθμ. Οικ. 27677/1541/17.6.2016 Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης κου Κατρούγκαλου, που ανάλγητα και άκριτα θεσμοθέτησε η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με τη διάταξη ορίζεται στο εξής ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων συντάξεων του ΕΤΕΑ, η δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης με τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου 2016.

Κατά συνέπεια και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι επικουρικές συντάξεις του Ιουλίου 2016, ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 4/7/2016.

Η απόφαση αυτή έχει σαν συνέπεια την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων των συνταξιούχων οι οποίοι είχαν ρυθμίσει την αποπληρωμή των δανείων τους, την καταβολή του ποσού των ρυθμίσεων προς την Εφορία, και άλλες υποχρεώσεις, όπως πληρωμές δόσεων πιστωτικών καρτών κ.λ.π. με βάση την ημερομηνία καταβολής της πλήρους σύνταξης.

Η καθυστέρηση των πληρωμών εκ μέρους των συνταξιούχων συνεπάγεται αυτόματα την επιβάρυνσή τους με επιτόκια ακόμα και με υπέρογκα (ενδεικτικά 17% σε περίπτωση δόσης για πιστωτική κάρτα) και με την απώλεια της ρύθμισης των δόσεων.

Το ίδιο είχε συμβεί και στο παρελθόν με την αλλαγή της ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων. Οι Τράπεζες ανυποχώρητες επέβαλαν τόκους υπερημερίας και αρνήθηκαν την αλλαγή ημερομηνίας των δόσεων με βάση το νέο καθεστώς.

Η πρακτική αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση των απόμαχων της εργασίας και των οικογενειών τους, που εκτός από τις περικοπές, τις συνεχείς μειώσεις των αποδοχών τους και την διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια, αντιμετωπίζουν τώρα και τον κίνδυνο κατασχέσεων.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την επικίνδυνη αυτή διάταξη και να λάβει μέτρα για την προστασία του λαού από Νόμους και Κανόνες που επιβάλλονται από τους “θεσμούς”, τις Τράπεζες και όλους αυτούς που τον έχουν βάλει στο στόχαστρο επιδιώκοντας την καταλήστευση και την εξόντωσή του.