Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας: «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi» (του Ράιαν Τζόνσον, 2017), 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2017, 21.00, Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας

Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας

Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi

του Ράιαν Τζόνσον, 2017

28, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2017
Πέμτη, Παρασκευή και Σάββατο, 21.00
Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας

Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi (Star Wars: The Last Jedi)
του Ράιαν Τζόνσον

Δεν υπάρχει κάτι που να έχει συζητηθεί περισσότερο τη φετινή χρονιά (κινηματογραφικά τουλάχιστον). Σημείωση: δεν περιέχονται spoilers για την υπόθεση της ταινίας, διαβάστε ελεύθερα.

Στο «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi» της Lucasfilm, η ιστορία των Σκαϊγουόκερ συνεχίζεται, καθώς οι πρωταγωνιστές του «Η Δύναμη Ξυπνάει» ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους γαλαξιακούς ήρωες, σε μια επική περιπέτεια που ξεκλειδώνει αρχαία μυστήρια της Δύναμης και τρομερές αποκαλύψεις για το παρελθόν. Οι Επαναστάτες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς το Πρώτο Τάγμα έχει ανακαλύψει το κρησφύγετό τους και τους απειλεί. Την ώρα που ο Κάιλο Ρεν έρχεται αντιμέτωπος με τα αισθήματά του για τη δολοφονία του πατέρα του, η Ρέι βρίσκεται σε έναν απομακρυσμένο πλανήτη, σε μια προσπάθεια να πείσει τον Λουκ Σκαϊγουόκερ να επιστρέψει και να βοηθήσει τη Λέια και τους Επαναστάτες.

Η ταινία καταφέρνει για μια ακόμα φορά να κάνει μεγάλα πράγματα και να δώσει μια άλλη διάσταση σε όλο το σύμπαν, τους χαρακτήρες, την ατμόσφαιρα και γενικότερα ότι περιβάλλεται από αυτά. Είναι εντυπωσιακή και απολαυστική με τη δράση να είναι ασταμάτητη και το ρυθμό να μη χαλαρώνει σχεδόν καθόλου. Από την αρχή μέχρι και το φινάλε συνδυάζει με έξοχο τρόπο, δράση, υπόθεση. Με συνδυασμό παλιών και νέων χαρακτήρων, σέβεται τις πρωτότυπες ταινίες και ακόμα ξέρει να τιμάει πρόσωπα, χωρίς παράλληλα να πηγαίνει πίσω τις τωρινές καταστάσεις.

 Βασιζόμενη στις αρχετυπικές ιδέες του Star Wars (η μάχη του καλού με το κακό, η συνύπαρξη και των δύο μέσα σε οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό στο σύμπαν) και προχωρώντας λίγο παρακάτω στην ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης – θέμα με το οποίο ασχολείται εδώ ο Ράιαν Τζόνσον περισσότερο από άλλους σκηνοθέτες του Star Wars -, αλλά χωρίς να χάνει στιγμή τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της, η ταινία είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη στο σύμπαν του Star Wars. Ο Ράιαν Τζόνσον δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ιστορία μιας «προνομιούχου» και ηρωικής οικογένειας, αλλά συχνά στρέφει το βλέμμα του στους αδικημένους του σύμπαντος του Star Wars. Κάπως έτσι, το Επεισόδιο VIII καταφέρνει να διατηρήσει ταυτόχρονα την αγάπη στη μαγεία του αρχικού Star Wars, αλλά φροντίζει παράλληλα να την εξελίξει μιλώντας για την ανάγκη σεβασμού στο παλιό και την πίστη στο νέο.

Εν κατακλείδι μιλάμε για ένα blockbuster πολύ ισορροπημένο, το οποίο σέβεται τους οπαδούς του και γενικότερα όλο το franchise, έχει μεγάλες δόσεις δράσης, χιούμορ, που σίγουρα θα απολαύσουν οι θεατές και δεν θα θέλουν να τελειώσει. Κι ας κρατάει γεμάτες 2,5 ώρες, σίγουρα έχει κάποια μεμονωμένα ψεγάδια, αλλά δεν επηρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα.

Τον Αύγουστο του 2014 επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του Ράιαν Τζόνσον στη σκηνοθετική καρέκλα, αλλά και στο σενάριο. Για τη συγγραφή εμπνεύστηκε ιδέες από ταινίες όπως τα: Ατσαλένιοι Αετοί, Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι, Γκάνγκα Ντιν, Σαχάρα, Three Outlaw Samurai (ιαπωνική του 1964) και Letter Never Sent (σοβιετική περιπέτεια του 1960).

 Δεν θα μπορούσε να κλείσει αυτό το κείμενο χωρίς μία αναφορά στην αξέχαστη Λέια, την Κάρι Φίσερ, που έφυγε από τη ζωή περίπου πριν ένα χρόνο. Οι «Τελευταίοι Τζεντάι» αποτελούν τον ιδανικό αποχαιρετισμό στην πριγκίπισσα που αγάπησαν γενιές και γενιές θεατών…

Σκηνοθεσία: Ράιαν Τζόνσον (Ειδικό βραβείο της επιτροπής για το «Brick» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance το 2005)

Σενάριο: Ράιαν Τζόνσον

Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Χάμιλ, Κάρι Φίσερ, Άνταμ Ντράιβερ (Κύπελλο Βόλπι Καλύτερου ηθοποιού για το «Hungry Hearts» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 2014), Ντέιζι Ρίντλεϊ, Όσκαρ Αϊζακ (Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία για το «Show Me a Hero» το 2016), Άντι Σέρκις, Ντόμναλ Γκλίσον (EFP Shooting Star Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου το 2011), Λόρα Ντερν (Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α’ γυναικείου ρόλου σε μουσική ή κωμική σειρά για το «Enlightened» το 2012, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β’ γυναικείου ρόλου σε σειρά, μίνι σειρά ή τηλεταινία για το «Η καταμέτρηση» το 2009, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α’ γυναικείου ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία για το «Afterburn» το 1993, Μις Χρυσή Σφαίρα το 1982, Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Β’ γυναικείου ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία για το «Big Little Lies» το 2017, Tribute to Independent Vision Award στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance το 1999), Γκουέντολιν Κρίστι, Κέλλυ Μαρί Τραν, Μπενίσιο Ντελ Τόρο (Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β’ ανδρικού ρόλου και Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερου Β’ ανδρικού ρόλου για το «Traffic» το 2001, Βραβείο Φεστιβάλ των Καννών Καλύτερου ηθοποιού για τα «Che: Part One» και «Che: Part Two» το 2008, SEFCA Award για το «Traffic» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance το 2001, Βραβείο του κοινού – Καλύτερου ηθοποιού για το «21 γραμμάρια» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 2003)

Διάρκεια: 152 λεπτά

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=SgRMCHw1Qto