Η Πασχαλινή Εγκύκλιος του μητροπολίτη Φωκίδας Θεοκτίστου

Η Πασχαλινή Εγκύκλιος του μητροπολίτη Φωκίδας Θεοκτίστου

Προς

Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές αδελφότητες, τους εντίμους Άρχοντες και  τον ευσεβή λαό της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου αδελφοί και παιδιά μου,

«Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου, καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν  και μέγα έλεος»

Μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής ανατάσεως, χαράς και πανηγύρεως αξιωνόμαστε και φέτος να συνεορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας, και να επαναλάβουμε «καρδία τε και χείλεσι» τον νικητήριο παιάνα, το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ». Μέσα από λαμπαδοφορίες, κωδωνοκρουσίες, δοξολογικούς ύμνους, ανταλλαγές ευχών, εορταστικά έθιμα, εκφράζουμε τη χαρά και την πίστη μας στην Ανάσταση του Κυρίου, σε ένα παγκόσμιο μοναδικό ιστορικό γεγονός με απροσμέτρητη θεολογική σημασία.

Ύστερα από το εκούσιο πάθος, τον ζωοποιό σταυρό, τον διαπιστωμένο θάνατο, τον συγκλονισμό της φύσεως και την ολόσωμη ταφή του Υιού και Λόγου του Θεού, ο Χριστός ανασταίνεται, η ζωή εξέρχεται, ο θάνατος νικάται, ο διάβολος συντρίβεται, ο λίθος που σφραγίζει τον τάφο αποκυλίεται, η κουστωδία που Τον φυλάσσει ανατρέπεται.

«Χριστός εγερθείς εκ νεκρών ουκέτι αποθνήσκει, θάνατος αυτού ουκέτι κυριεύει». Το βασίλειο του θανάτου καταλύεται, η αιώνιος ζωή πλέον βασιλεύει και το «μέγα έλεος» κατακλύζει τον κόσμο και την ιστορία. Ο Αναστάς Κύριος χαρίζει πλούσια τη χαρά Του λέγοντας στους μαθητές Του το «χαίρετε» και προσφέρει άφθονη την ειρήνη Του επαναλαμβάνοντας το «ειρήνη υμίν».

Κυρίως όμως, όπως επαναλαμβάνουν οι ύμνοι της Εκκλησίας μας, δωρίζει στον άνθρωπο το «μέγα έλεος», δηλαδή τη μεγάλη Του συγχώρηση και το πλήρωμα της αγάπης Του. «Συγγνώμη γάρ εκ του τάφου ανέτειλε», λέγει ο ιερός Χρυσόστομος. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας προτρέπει όπως «συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει», να συγχωρεθούμε και να συμφιλιωθούμε πλήρως και με όλους, διότι ανέστη ο Κύριος.

Άς βάλουμε στην άκρη, αγαπητοί μου αδελφοί, τυχόν μίση ή χρόνια παράπονα, ριζωμένες πικρίες, αμετάθετες παρεξηγήσεις, παλιές ψυχρότητες και αντιπάθειες. Ο Κύριος που σταυρώθηκε για όλους μας αναστήθηκε και για όλους μας και για εμάς, αλλά και για τους φίλους μας και για τους εχθρούς μας.

«Έσχισε το χειρόγραφο των αμαρτιών όλου του κόσμου, για να επαναφέρει την αγάπη και τη ζωή, για να εξαλείψει παντελώς κάθε έχθρα. Απομακρύνοντας τον λίθο του μνήματος γκρέμισε και όλα τα χωρίσματα στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και με τον «Ίδιο. Κατήργησε τις διαιρέσεις. Εκκλησία χωρίς συγχώρηση είναι πίστη σε Χριστό δίχως έλεος. Και πίστη σε Θεό δίχως έλεος είναι άρνηση της Αναστάσεώς Του. Γι’ αυτό και το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» προϋποθέτει το «συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει», το να συγχωρήσουμε και να συγχωρεθούμε με όλους και για όλα, αφού ο Χριστός ανέστη. Αλλά και το «αλλήλους περιπτυξώμεθα», ο ένας να αγκαλιάσει νοερά και εν αγάπη τον άλλον. Δεν έχουμε πλέον εχθρούς. Είμαστε όλοι αγαπημένοι αδελφοί.

«Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου, καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και μέγα έλεος». Αναστημένος χριστιανός είναι αυτός που μοιράζεται με τους αδελφούς του αυτή την αιώνια ζωή και το μέγα έλεος. Να δώσει ο Θεός αυτό που αποτελεί και ευχή μας να γίνει και ζωή μας.

Να είστε βέβαιοι, αδελφοί μου, ότι Αυτός ο Αναστάς Κύριός μας θα διαλύσει τη νύκτα και τη βαθειά θλίψη που ως λαός και κοινωνία περνάμε.

Η Ανάσταση του Χριστού και μπορεί και θα φέρει το Πάσχα και στη δική μας ζωή και στον κόσμο ολόκληρο.

Αδελφοί μου ευλογημένοι,

Σας εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ, γεμάτα από τη χάρι του κενού τάφου, φωτισμένα από τη λάμψη του Αναστάντος Κυρίου μας, πραγματικά αναστημένα και σας καλώ όλους ανεξαιρέτως, μαζί με όλους τους πιστούς διά μέσου των αιώνων και τους διεσπαρμένους σε όλο τον κόσμο αδελφούς μας Ορθοδόξους Χριστιανούς, με όση δύναμη έχουμε μέσα μας να αναφωνήσουμε,

Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ  Α Ν Ε Σ Τ Η !

Α Λ Η Θ Ω Σ  Α Ν Ε Σ Τ Η !

Μετά θερμών Πασχαλίων ευχών και αγάπης πατρικής,

Ο Μητροπολίτης
Φωκίδος Θεόκτιστος