Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για την αποτροπή της νοθείας του μελιού και την προστασία των καταναλωτών

Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για την αποτροπή της νοθείας του μελιού
και την προστασία των καταναλωτών

πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων / 8.2.2019

Συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την αποτροπή της νοθείας του μελιού και την προστασία των καταναλωτών, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η νοθεία του μελιού δεν συνιστά απλή οικονομική απάτη, καθώς το νοθευμένο προϊόν που εμφανίζεται σαν μέλι στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού. Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού. Μια πολύ απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό. Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το μέλι από την αρχαιότητα θεωρείται ένα ξεχωριστό τρόφιμο με ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία και οι μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει τεκμηριώσει πολλές σημαντικές βιολογικές δράσεις του μελιού (αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, πρεβιοτική, χημειοπροφυλακτική, αντιφλεγμονώδη, ανοσοενυσχυτική) ώστε να χαρακτηρίζεται λειτουργικό τρόφιμο, δηλαδή ένα τρόφιμο που αποδεδειγμένα παρέχει οφέλη στην υγεία μας και επομένως βελτιώνει τη λειτουργία του οργανισμού.

Όσον αφορά το ελληνικό μέλι, η ποικιλία φυτών της Ελλάδας, με μια βιοποικιλότητα που περιλαμβάνει 6.500 είδη φυτών εκ των οποίων τα 1.400 είναι ενδημικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, το καθιστά μοναδικό. Η βοτανική ποικιλία, σε συνδυασμό με το ξηροθερμικό κλίμα, δίνει μέλι πυκνό, πλούσιο σε άρωμα και γεύση. Το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά, σε μια χώρα που δεν καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδεικνύει τις ιδιαίτερες βιολογικές δράσεις του ελληνικού μελιού σε σχέση με το μέλι MANUKA της Νέας Ζηλανδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είδη ελληνικού μελιού έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης: το μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι:

– Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

– Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.

– Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Στο ένα δισ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς

Στο ένα δισ. ευρώ οι εξαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς

πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων / 8.2.2019

Στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ φτάνουν οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, όπως τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9  FM” o καθηγητής Γεωπονίας και Δασολογίας του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ, Δημήτρης Γερασόπουλος, επισημαίνοντας την εξαγωγική δυναμική των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ προειδοποίησε ότι τα περισσότερα κράτη που ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή αυξάνουν την έκταση των ελαιώνων τους.

«Τα περισσότερα  κράτη που ασχολούνται με την ελαιοκομία αυξάνουν τις καλλιέργειες τους, συνεπώς όποιος μείνει πίσω στο κομμάτι αυτό θα έχει κάποιες συνέπειες» πρόσθεσε ο κ. Γερασόπουλος και συνέχισε: «Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό και εμείς σιγά – σιγά να αυξάνουμε την καλλιέργεια και την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων».

«Να έχουμε ως δεδομένο ότι η παραγωγή έχει πολύ μεγάλες αυξομειώσεις» τόνισε ο κ. Γερασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες, κλιματικούς και άλλους. Πρόσθεσε ότι, λόγω της ετήσιας διακύμανσης,  μια χρονιά χαμηλής παραγωγικότητας «μπορεί να βλάψει και τις εξαγωγές και το μερίδιο της αγοράς στο εξωτερικό» και συνέχισε: «’Αρα, πρέπει να είμαστε σε ένα υψηλό όριο ελαιοπαραγωγής και βέβαια να μη μειονεκτήσουμε, σε σχέση με άλλες χώρες που αυξάνουν την παραγωγή τους».

Ο κ. Γερασσόπουλος θα είναι ένας από τους ομιλητές στην αυριανή ημερίδα με θέμα «Το Παρόν και το Μέλλον της Ελιάς στη Συμβατική και Βιολογική Καλλιέργεια»,  που διοργανώνεται από τον  Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου – Biolivia, στις τρεις μετά το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ολύνθου, στην Ορμύλια Χαλκιδικής.

«Μια καλλιέργεια που τη διαχειρόμαστε σαν φρούτο» 

Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια της ελιάς μίλησε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” o γεωπόνος και σύμβουλος εδαφολογίας, εγγείων βελτιώσεων και γεωργικής μηχανικής, Δημήτρης Κισκίνης.

«Η βρώσιμη ελιά είναι μια καλλιέργεια που τη διαχειριζόμαστε σαν φρούτο, δηλαδή σαν ένα οπωροφόρο δέντρο, οπότε ο νωπός καρπός χρειάζεται περισσότερο νερό από ό,τι αν πάμε για παραγωγή λαδιού» τόνισε ο κ. Κισκίνης και πρόσθεσε: «Το νερό είναι περιοριστικός παράγοντας ειδικά στην καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς και πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση, ώστε να μεγιστοποιoύμε την παραγωγή ανά χρήστη νερού, δηλαδή, πως να κάνουμε την περισσότερη δυνατή παραγωγή, ξοδεύοντας το λιγότερο νερό».

«Η βιολογική γεωργία μπορεί να είναι πιο προσοδοφόρα και οικονομική»

«Η βιολογική γεωργία μπορεί να είναι πιο προσοδοφόρα και πιο οικονομική, έχουμε πάρα πολλά εργαλεία» τόνισε ο γεωπόνος – επιθεωρητής πιστοποίησης Βασίλειος Μουζελίμης, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεχνογνωσία, που μπορεί κάνει τη βιολογική καλλιέργεια πιο αποδοτική, ακόμη και σε σχέση με την ολοκληρωμένη, συμβατική καλλιέργεια της ελιάς.

«Έχουμε πια τα επιχειρήματα να αντικρούσουμε τους ισχυρισμούς ότι είναι πιο ακριβή ή δαπανηρή ή ασύμφορη η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς» πρόσθεσε ο κ. Μουσελίμης.

Ο κ. Μουσελίμης τόνισε ότι «ένα από τα εργαλεία που βοηθούν στην οικονομική βιωσιμότητα ενός ελαιώνα είναι η πιστοποίηση. «Η πιστοποίηση είναι εργαλείο που ανοίγει την πρόσβαση στις αγορές» υπογράμμισε ο κ. Μουσελίμης και επεσήμανε την ανάγκη κρατικής στήριξης στα προϊόντα της ελιάς.

Σημαντική η σήμανση και τυποποίηση του ελαιολάδου ώστε να μην πωλείται χύδην

Ως προϊόν «υψηλής διατροφικής αξίας», το οποίο αποτελεί μέρος της «μεσογειακής διατροφής» και ως ένα προϊόν που συμβάλει στην «καλή υγεία» θα πρέπει να προβάλλεται το ελαιόλαδο, καθώς αυτά είναι τα «δυνατά χαρακτηριστικά» που έχει ως προϊόν, τόνισε η γεωπόνος και υποψήφια διδάκτορας αγροτικής οικονομίας με αντικείμενο το εξαγωγικό μάρκετινγκ του ελαιολάδου, Φένια Λαμπρινίδου.

Η κ. Λαμπρινίδου επεσήμανε ότι για την σωστή προώθηση του ελαιολάδου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, μέσω ερευνών αγοράς, οι οικονομικές δυνατότητες, η ζήτηση και διατροφικές συνήθειες του κάθε τόπου, στον οποίο απευθύνεται το προϊόν και να διερευνάται η δυνατότητα επιτυχίας του στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ είναι απαραίτητη και η καμπάνια για την προβολή του.

«Πρέπει να έχουμε μια πληροφόρηση αγοράς, όπως την ονομάζουμε, η οποία είναι πλήρως συνδεδεμένη με τη ζήτηση και με τον τρόπο που θα προωθήσουμε το ελαιόλαδο, πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η ζήτηση το εισόδημα των καταναλωτών, τις προτιμήσεις τους και να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, ώστε να καθορίσουμε τη στρατηγική μας για την προώθηση του προϊόντος» τόνισε η κ. Λαμπρινίδου.

Η κ. Λαμπρινίδου υπογράμμισε, ακόμη, ότι σημαντικό ζήτημα είναι η σήμανση και η τυποποίηση του ελαιολάδου, ώστε να μην πωλείται χύδην σε άλλες χώρες και να αποκτά ως προϊόν ακόμη υψηλότερη προστιθέμενη αξία και πρόσθεσε : «Έχει πολλούς θαυμαστές το ελαιόλαδο και εκτός Ευρώπης, μπορούμε να προωθήσουμε το ελαιόλαδο και στην Αμερική και στης Αυστραλία, έχει κοινό».

Φάνης Γρηγοριάδης

Ο «Δελφικός Ελαιώνας» στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ ως παγκόσμιο παράδειγμα προβολής ελαιολάδου και ελιάς

Ο «Δελφικός Ελαιώνας» στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ
ως παγκόσμιο παράδειγμα προβολής ελαιολάδου και ελιάς

Είναι γνωστό πως οι περίφημοι Δελφικοί Ελαιώνες που περιλαμβάνουν μέρος του Δελφικού τοπίου αποτελούν τους μεγαλύτερους συνεχόμενους ελαιώνες της χώρας και δημιουργούν ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο με μακρά ιστορία.

Ο λόγος είναι πως οι ελαιώνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με έναν τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Εκεί βρίσκονται περισσότερα από 1.200.000 δέντρα ελιάς πολλά από τα οποία είναι αιωνόβια, ενώ η ιστορία τους συνδέεται με την αρχαία ελληνική ιστορία και χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Άλλωστε, με βάση τα ιστορικά στοιχεία και τις αναφορές τα πρώτα ελαιόδεντρα που φυτεύτηκαν εκεί ήταν από τους Πελασγούς και η καλλιέργειά τους συνεχίστηκε από τους Αιολείς.

Οι παραπάνω λόγοι φαίνεται πως οδήγησαν το Πανεπιστήμιο του Yale των ΗΠΑ να αποδεχτεί μια πρόταση Ελλήνων επιστημόνων ώστε οι Δελφικοί Ελαιώνες να αποτελέσουν παγκόσμιο παράδειγμα προβολής του ελαιόλαδου και της Ελιάς!

Αυτό αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Λέανδρο Σκαλτσούνη, τον καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale Βασίλη Βασιλείου και τον ερευνητή στο Yale Τάσο Κυριακίδη, εκπόνησαν μια μελέτη υπό την ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κύριος Κουρέτας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε πως η αποδοχή της πρότασης από το Πανεπιστήμιο του Yale είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς αναγνωρίζεται παγκοσμίως μια από τις μοναδικές περιοχές της πατρίδας μας με πολύ μεγάλη ιστορία.

Επίσης τόνισε πως γίνεται προσπάθεια μαζί με την Περιφέρεια ώστε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος και να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται, πως στη μελέτη που αναμένεται να παρουσιαστεί στις ΗΠΑ περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, στοιχεία από τη χημεία, βιοχημεία, μοριακή βιολογία, καθώς και ο ολοκληρωμένος τρόπος διαχείρισης της αλυσίδας της ελιάς με έμφαση στον τρόπο συλλογής του καρπού και την διαχείριση των αποβλήτων. Το κλίμα της περιοχής, χαρακτηρίζεται ως ξηροθερμικό, εμποδίζει την ανάπτυξη του δάκου με αποτέλεσμα η χρήση φυτοφαρμάκων να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα τη μελέτη υποστήριξε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με τους συγκεκριμένους καθηγητές οι οποίοι έχουν κληθεί στο New Haven των ΗΠΑ στις 3-4 Οκτωβρίου σε διεθνές συνέδριο που οργανώνει το Πανεπιστήμιο του Yale, για να παρουσιάσουν τη μελέτη.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 5.5.2018

Δελτίο Τύπου του περιφερειακού συνδυασμού «Η Στερεά σε νέα τροχιά» για την παρατεταμένη ξηρασία και τις επιπτώσεις της στην ελαιοκομία

Δελτίο Τύπου του περιφερειακού συνδυασμού «Η Στερεά σε νέα τροχιά»
για την παρατεταμένη ξηρασία και τις επιπτώσεις της στην ελαιοκομία

Δελτίο Τύπου

Η παρατεταμένη ξηρασία  φέτος που έπληξε και πλήττει κυρίως τους ελαιώνες όπου καλλιεργούνται μη αρδευόμενες ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ελιές, στις χώρες της Μεσογείου και στη χώρα μας, όσον δε αφορά την Περιφέρεια μας στα γεωγραφικά διαμερίσματα κυρίως Εύβοια – Φθιώτιδα – Φωκίδα και δευτερευόντως Βοιωτία, φαίνεται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις αποδόσεις και την ποιότητα της σημαντικής καλλιέργειας της Ελιάς. Οι επιπτώσεις αναμένονται σημαντικές τόσο για τον μεταποιητικό κλάδο και κυρίως στο εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών.

Η πρόωρη ωρίμανση,  οι  αφυδατωμένοι καρποί, η πρόωρη καρπόπτωση, η μικρότερη ελαιοπεριεκτικότητα άρα και η σημαντική μείωση της απόδοσης ελαιολάδου / συγκομιζόμενο ελαιόκαρπο, ο αναμενόμενος  επηρεασμός  της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου με αυξημένα και πιο έντονα τα χαρακτηριστικά του πικάντικου και του πικρού, η λογικά εμφανιζόμενη  μεγάλη ανύψωση της θερμοκρασίας στον σπαστήρα και τους μαλακτήρες των ελαιοτριβείων, λόγω του χαμηλού ποσοστού υγρασίας των καρπών ,με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λαμβανομένου υπόψη και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος αυτήν την περίοδο, είναι μερικά από τα αναμενόμενα να εμφανισθούν προβλήματα.

Η Περιφερειακή αρχή, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, θα πρέπει να πρωτοστατήσει ώστε:

  • Οι αρμόδιες Υπηρεσίες να καταγράψουν συγκεκριμένα και να καταμετρήσουν  την έκταση και τα όρια της ζημιάς που έχει λάβει χώρα στις ελαιοκομικές Περιοχές.
  • Να έρθει σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας ώστε να εξαντληθούν οι δυνατότητες να δοθεί η προβλεπόμενη βοήθεια στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς από τον ασφαλιστικό φορέα του ΕΛΓΑ , όπως η κείμενη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία προβλέπει.
  • Να ενημερώσει τους ελαιοπαραγωγούς και να προτείνει δράσεις για την αντιμετώπιση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του φαινομένου στις περιπτώσεις που υπάρχει δυνατότητα και κυρίως για τις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες στην παρούσα φάση ώστε οι συνέπειες να επηρεάσουν κατά το δυνατόν λιγότερο την επόμενη καλλιεργητική σαιζόν.

Άλλες Περιφέρειες έχουν αρχίσει να κινούνται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση…

Λαμία, 25/10/2017

Τίναγμα της Ελιάς στη Φωκίδα μιας άλλης εποχής (επιμέλεια: Γιάννης Χριστόπουλος)

Τίναγμα της Ελιάς στη Φωκίδα μιας άλλης εποχής…

επιμέλεια: Γιάννης Χριστόπουλος
μπλογκ του «Ζω Φωκίδα!»: Φωκικά Επίκαιρα μιας άλλης εποχής…

Στον Ελαιώνα της Αμφισσας, 1910
Πηγή: www.facebook.com/groups/DELPHIPHOTOHISTORY

1959
Πηγή: www.facebook.com/groups/toposelias

Του βγάλαμε γλυκό, του βγάλαμε και μέντα μα για το… φονικό δεν είπαμε κουβέντα (το Δωρίς Radical τρολάρει τις πολιτικές εξελίξεις)

Η Ομάδα Διαχείρισης του Δωρίς Radical τρολάρει εβδομαδιαίως τις πολιτικές εξελίξεις. Περισσότερα σχόλια και ρεπορτάζ με radical ύφος καθημερινά στο dorisradical.blogspot.gr

μπλογκ στο «Ζω Φωκίδα!»: Δωρίς Radical

Του βγάλαμε γλυκό, του βγάλαμε και μέντα
μα για το… φονικό δεν είπαμε κουβέντα

# Στη μεγάλη 20ετή πασόκικη ιστορία των νεότερων χρόνων της δύσμοιρης ετούτης χώρας, το «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα», από λαϊκή ρήση, εξελίχθηκε σε πολιτική τακτική μεγατόνων… και φαίνεται πως μια χαρά εξελίσσεται ακόμη… Έτσι και ο παλιός μας γνώριμος εδώ στη Φωκίδα, υπουργός πια κ. Αποστόλου, ήρθε, είδε, έμαθε-δεν έμαθε θα σας γελάσουμε, και απήλθε…

# Και όπως εύστοχα γράφτηκε στα ρημάδια τα σόσιαλ, παραφράζοντας το τραγουδάκι για τον Γιάννη τον φονιά (Βαγγέλης στην προκειμένη και εν αγνοία του ή εν πλήρη γνώση –δεν θα μάθουμε ποτέ… φονεύει τόσο την μικρή κτηνοτροφία, όσο και τη  μικρή γεωργική παραγωγή)… «του βγάλαμε γλυκό, του βγάλαμε και μέντα μα για το φονικό δεν είπαμε κουβέντα… Δεν είχε ακούσει ποτέ ο υπουργός λοιπόν, για τους περιοριστικούς όρους βόσκησης και χρήσης γης στην περίμετρο του Μόρνου… Εμ «δεν ήξερε, δεν είδε και δεν άκουσε» ο υπουργός, γιατί αν είχε μάθει, θα έπρεπε να είχε κατέβει στη Φωκίδα και με μιαν κάποια λύση… (πάντοτε έχουμε ανάγκη από βαρβάρους γαρ).

# Μα και αυτοί οι σύμβουλοί του (!)  κοτζαμάν βουλευτής εδώ, δεν τον ενημέρωσαν… όχι πως τους έδωσε στεγνά, αλλά εντάξει είπαμε, από μικροπολιτική… μανούλες… Αναρωτιόμαστε τώρα που έμαθε και άκουσε και είδε, από φορείς και κτηνοτρόφους, τι άραγες θα πράξει… Γιατί και το καρπούζι έχει και το μαχαίρι (το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία είναι έτοιμο, έτσι δεν μας είπε;… το ότι με τους δήθεν όρους συμμόρφωσης πετά στον κάλαθο των αχρήστων τους μικρούς παραγωγούς προς όφελος μεγάλων μονάδων….μην το πείτε πουθενά γιατί θα κατηγορηθούμε για «κίτρινη δημοσιογραφία»)…

# Και μιας και πιάσαμε αυτό το υπουργείο, βρε τι έγινε με την Αγία Ευθυμία; Είναι ή δεν είναι τελικά στο πρόγραμμα για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα; Το έμαθε αυτό ο υπουργός ή άλλαξαν πάλι τα σχέδια στα κομματικά συρτάρια την τελευταία στιγμή; Δεν μπορείτε όμως να πείτε… αν δεν είναι αυτό η ελληνική έκφανση της «συνέχειας του κράτους», τότε τι είναι; Μήπως η ανυπαρξία του ή ο κακός μας ο καιρός; Άντε μετά κατά τον δαιμόνιο Αρκά, να εμπιστευτείς πολιτικό…

«Πολιτικές ανάπτυξης στον Αγροτοκτηνοτροφικό χώρο της Φωκίδας», εκδήλωση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, 6 Οκτωβρίου 2017, 19.00, Άμφισσα

«Πολιτικές ανάπτυξης στον Αγροτοκτηνοτροφικό χώρο της Φωκίδας»

εκδήλωση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου

6 Οκτωβρίου 2017, Παρασκευή, 19.00
Δημοτική Αίθουσα Συνεδριάσεων, Πλατεία Κεχαγιά, Άμφισσα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας σας καλούν την Παρασκευή 6/10/2017 και ώρα 7 μμ, στην Άμφισσα (Δημαρχείο, Πλ. Κεχαγιά), σε ανοικτή εκδήλωση με θέμα:

«Πολιτικές ανάπτυξης στον Αγροτοκτηνοτροφικό χώρο της Φωκίδας»

Ομιλητής

ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Θα ακολουθήσει συζήτηση και ο Υπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες τηλ. 6907013696.

Παρασκευή 6/10/2017, στις 7 μμ, Δημαρχείο Άμφισσας, Πλ. Κεχαγιά