Συνταγή: Γλυκό πορτοκάλι του κουταλιού – Πιο εύκολο και αρωματικό δεν γίνεται… (Χρυσούλα Παπαλέξη, Ξενοδοχείο «Γανυμήδης», Γαλαξείδι)

Γλυκό πορτοκάλι του κουταλιού

Πιο εύκολο και αρωματικό δεν γίνεται…

από τη Χρυσούλα Παπαλέξη του Ξενοδοχείου «Γανυμήδης» (Γαλαξείδι)

Γράφει η Σίσσυ Νίκα
δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού, www.emvolos.gr

Το γλυκό μυστικό της φίλης μου ξενοδόχου Χρυσούλας Παπαλέξη, γλυκό πορτοκάλι που σερβίρει στα θεϊκά πρωινά της. Ένα γλυκό που γίνεται κάθε εποχή του χρόνου.

Το χρώμα του είναι τόσο ζωηρό και το στόμα σου σε κάθε μπουκιά ξεχειλίζει αρώματα. Η αλήθεια είναι ότι με τα γλυκά του κουταλιού «δεν το έχω» γιατί είναι πολύ γλυκά για εμένα λόγω της δυσανεξίας που έχω στη γλυκόζη αλλά αυτό το γλυκό της Χρυσούλας είναι άλλο πράγμα…

Το φτιάξαμε μαζί και είδα ότι είναι πανεύκολο και ιδεατό για να συνοδεύσει τον απογευματινό καφέ ειδικά όταν τον απολαμβάνω στη λουλουδιασμένη αυλή του ξενοδοχείου Γανυμήδη.

Η συνταγή δική σας.

Υλικά

1200 γρ πορτοκάλια με χοντρή φλούδα, περίπου 9 μέτρια πορτοκάλια

χυμό από ένα φρέσκο ζουμερό λεμόνι

Υλικά / Για το σιρόπι

1200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

2 ποτήρια νερό

Παρασκευή

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα ξύνουμε με τον τρίφτη να φύγει η εξωτερική του πικράδα.

Τα κόβουμε σε 6-8 φέτες το καθένα, κυδωνάτα.

Αφαιρούμε τα κουκούτσι και τις εσωτερικές μεμβράνες.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύοντας αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πορτοκάλια.

Βράζουμε για 15 λεπτά τα πορτοκάλια, για να είναι η φλούδα κρουστή. Μια δυό φορές ανακινούμε τη κατσαρόλα.

Δοκιμάζουμε με πιρούνι να δούμε αν είναι έτοιμα και αν εμείς τα θέλουμε πιο μαλακά τότε βράζουμε 5 λεπτά ακόμα.

Περιχύνουμε τα πορτοκάλια με το χυμό λεμονιού και έτοιμο το γλυκό μας.

Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και έχουμε το αρωματικό γλυκάκι μας έτοιμο ανά πάσα στιγμή.