Αρχαιολογική συλλογή

Το Γαλαξείδι, τόπος προικισμένος, θαλασσινός, ήταν αναμενόμενο να κατοικηθεί από τις πρωιμότερες περιόδους της ιστορίας. Η αρχαιολογική συλλογή του ναυτικού & ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου παρουσιάζει σε μια αίθουσα την ιστορία του, από την 3η χιλιετία π.Χ. μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.

Το πρώτο τμήμα περιλαμβάνει την ιστορική τοπογραφία με χάρτη όπου σημειώνονται οι αρχαίες θέσεις. Ήδη από την πρωτοελλαδική επισημαίνονται ίχνη οικισμών στο νησάκι της Αψηφιάς, στον όρμο Ανεμοκάμπι, στη θέση Πελεκάρη ή Δεξαμενή και ακόμη πιο ψηλά πάνω από το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου έχει επισημανθεί οχυρωμένη θέση.

Η Μυκηναϊκή περίοδος (1600- 1100 π.Χ.) εκπροσωπείται με ελάχιστα δείγματα, ενώ η ιστορική περίοδος από τα υστερογεωμετρικά έως τα κλασσικά χρόνια (τέλος 8ου – 4ος π.Χ.) παρουσιάζει σημαντικά ευρήματα από τη θέση Άγιος Βλάσης, στην ευρύτερη περιοχή των λόφων Δυτικά της σημερινής πόλης. Εδώ θα πρέπει να ήταν η αρχαϊκή και κλασική πόλη Χάλειον, το οποίο ταυτίζει η έρευνα με το Γαλαξείδι. Από αυτήν την περιοχή προέρχονται δυο σημαντικότατες ενεπίγραφες πλάκες από χαλκό, σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, όπου αναφέρεται η συμμετοχή τω Χαλιέων σε αποικισμό της κάτω Ιταλίας, και σε συμφωνία μεταξύ των πόλεων του Χαλείου και Οιάνθειας. Περί το 300 π.Χ. το Χάλειον μεταφέρεται στη θέση του σημερινού Γαλαξειδιού και η πόλη τειχίζεται. Τμήματα της οχύρωσης είναι ορατά κοντά στην ακτογραμμή ανάμεσα στα δύο λιμάνια (το κεντρικό και ο Χηρόλακας).

Τα ευρήματα της αρχαιολογικής συλλογής προέρχονται κυρίως από παραδόσεις των Γαλαξειδιωτών και λιγότερο από ανασκαφές και παρουσιάζονται σε ενότητες ανάλογα με τη χρήση τους:

  • Ιδιωτικός Βίος : αντικείμενα της καθημερινής ζωής στο σπίτι, κυρίως αγγεία παρασκευής και κατανάλωσης φαγητού, αγγεία πόσεως και σερβιρίσματος, αρωματοδοχεία, λυχνάρια, καθρέφτες και κοσμήματα, καθώς και σύγχρονη μικρογραφία αρχαίου αργαλειού.

 

  • Λατρεία : εκπροσωπείται με ευρήματα από σπηλιά στην Αγκώνα, με λατρεία γυναικείας θεότητας. Εκτίθενται ειδώλια γυναικεία, πτηνών και ζώων, καθώς και μικρά αναθηματικά αγγεία.

  • Χάλκινα : Χάλκινα αγγεία από το Γαλαξείδι έχουν σκορπιστεί σε πολλά μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Προέρχονται κυρίως από τα νεκροταφεία του αρχαϊκού – κλασσικού Χαλείου στην περιοχή του Αγίου Βλασίου. Τα λίγα χάλκινα που εκτίθενται στο Μουσείο είναι από παραδόσεις.

  • Εμπόριο : το εμπόριο υποδηλώνεται με τους άβαφους αμφορείς δια των οποίων διακινούνταν λάδι και κρασί. Σημαντικότατος είναι ο σφαιρικός αμφορέας της πρωτοελλαδικής περιόδου, που προέρχεται από ναυάγιο στο Ανεμοκάμπι.

 

  • Νεκροταφεία : Εκτίθενται κτερίσματα, δηλ. ταφικά δώρα που συνόδευαν τους νεκρούς. Πρόκειται κυρίως για πήλινα αγγεία που περιείχαν προσφορές. Στην ενότητα αυτή ανήκει και μικρός αριθμός επιτύμβιων στηλών που εκτίθενται σε βαθμιδωτή προθήκη. Αξίζει την προσοχή μας η στήλη με την ανάγλυφη παράσταση μικρού κοριτσιού.

  • Νομίσματα : Η συλλογή τελειώνει με την έκθεση νομισμάτων σε ειδική προθήκη. Προέρχονται από περισυλλογή και καλύπτουν μεγάλη χρονολογική περίοδο από τον 4οαι. π.Χ. μέχρι τον 19ο αι. μ.Χ.

Η αρχαιολογική συλλογή αν και μικρή, διαπερνά όλη την ιστορία της αρχαιότητας και προετοιμάζει τον επισκέπτη για την μεγάλη ακμή της ναυτικής πόλης, που παρουσιάζεται στις αίθουσες του ναυτικού και ιστορικού Μουσείου της. Η θάλασσα άλλωστε είναι το στοιχείο που διαμόρφωσε και διαμορφώνει την ιστορική μοίρα του Γαλαξείδίου.

 

 

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω