Συνταγή: Αρνάκι Κλέφτικο (Χρυσούλα Παπαλέξη, Ξενοδοχείο «Γανυμήδης», Γαλαξείδι)

Αρνάκι Κλέφτικο

από τη Χρυσούλα Παπαλέξη του Ξενοδοχείου «Γανυμήδης» (Γαλαξείδι)

Γράφει η Σίσσυ Νίκα
δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού, www.businesswoman.gr

Πρώτο Πάσχα χωρίς σουβλιστό, κοντοσούβλι και κυρίως κοκορέτσι… δεν πειράζει όμως θα απολαύσουμε ένα αρνάκι κλέφτικο νόστιμο, τυλιγμένο στη λαδόκολλα με θυμάρι και λεμόνι. Πανεύκολο να γίνει και ξεκούραστο, το βάζουμε στο φούρνο και αυτό είναι όλο.

Η Χρυσούλα Παπαλέξη, του πανέμορφου ξενοδοχείου Γανυμήδης στο Γαλαξίδι ετοίμασε την αυθεντική ρουμελιώτικη συνταγή, που είναι ιδιαίτερα νόστιμη μια που το αρνάκι ψήνεται στο ζωμό του. Την ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθήσουμε και αν θέλουμε να βάλουμε το αρνί στο φούρνο και να ψηθεί σε αμπελόβεργες.

Η επιλογή δική σας.

Υλικά
1 μπούτι από αρνάκι
1 κ.σ. βούτυρο ντόπιο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 σκελίδες σκόρδο
Θυμάρι
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια
Μισό νεροπότηρο ελαιόλαδο εκλεκτό

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε το κρέας. Το χαράζουμε βαθιά με κοφτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία και βάζουμε μέσα κομμάτια χοντροκομμένα σκόρδο και βούτυρο.

Σε ένα ταψί βάζουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες, τις ανοίγουμε και βάζουμε στη μέση το μπούτι αφού το αλατοπιπερώσουμε καλά πάνω κάτω.

Το περιχύνουμε με το χυμό από το λεμόνι και με το ελαιόλαδο.

Τέλος πασπαλίζουμε με το θυμάρι και βάζουμε το κλαράκι του δενδρολίβανο.

Κλείνουμε το κρέας στις λαδόκολλες προσεκτικά, για να μην  «φύγουν» ζωμοί και τα αρώματα και το βάζουμε σε ταψί .

Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο στους 160 -170οC για 2 ώρες.

Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ανοίγουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα, για να μην καούμε.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε με μερίδες.

Το σερβίρουμε με ροδοψημένες πατάτες του φούρνου.

Ξενοδοχείο «Γανυμήδης» (Γαλαξείδι)