Το Κωρύκειο Άντρο (κοντά στους Δελφούς)

Κωρύκειο Άντρο

Ήξερες ότι σύμφωνα με τον μύθο το Κωρύκειο Άντρο αποτέλεσε τη φωλιά του Πύθωνα και της Δεσφίνης και ότι εκεί λειτούργησε το πρώτο μαντείο της ευρύτερης περιοχής των Δελφών;

Το Κωρύκειο Άντρο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1400 μ. στη βόρεια πλαγιά του Παρνασσού, σε μία τοποθεσία εκπληκτικής ομορφιάς. Το λατρευτικό σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον Πάνα και τις Κωρυκειάδες Νύμφες που θεωρούνται ότι συνόδευαν τον Απόλλωνα.

Σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τη νεολιθική (4η χιλιετία π.Χ.) έως και τη ρωμαϊκή εποχή (2ος αι. μ.Χ.). Γνώρισε πανελλήνια ακτινοβολία και λειτούργησε ως ιερό αφιερωμένο στον Πάνα και τις Νύμφες από τον 8ο αι. π.Χ. έως τον 2ο αι. μ.Χ. Ο Πάνας, μία ανθρωπόμορφη θεότητα συνυφασμένη με την πανίδα της φύσης, θεωρείτο προστάτης των κτηνοτρόφων, των κυνηγών και των αλιέων. Το μαρμάρινο αγαλμάτιο που βρέθηκε στο σπήλαιο και εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών, απεικονίζει τον θεό κερασφόρο και τραγοπόδαρο με έντονα γυμνασμένο σώμα. Στον θεό αποδίδεται και η αφετηρία της μαντικής και με αυτήν την ιδιότητά του φαίνεται πως σχετίζονται οι περίπου 25000 αστράγαλοι (κότσια ζώων) που βρέθηκαν στο σπήλαιο.

Λόγω της μικρής εισόδου του το σπήλαιο αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους των Δελφών, τόσο κατά την περσική επιδρομή του 480 π.Χ., όσο και κατά το 1943. Η εύρεση νομισμάτων βυζαντινής, βενετικής, οθωμανικής εποχής και της εποχής του Όθωνα υποδεικνύει ότι υπήρξε τόπος περιστασιακής επίσκεψης.

Η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού…
«Ήξερες ότι;»
Κάθε μέρα μια νέα ανάρτηση στη σελίδα μας στο fb για τα μνημεία της Φωκίδος!
Νάνσυ Ψάλτη