Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας: «Καζαντζάκης» (του Γιάννη Σμαραγδή, 2017), 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2017, Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας

Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας

Καζαντζάκης

του Γιάννη Σμαραγδή

9, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2017
Σάββατο 21.00, Κυριακή 18.00 και 21.00, Δευτέρα, 21.00
Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας

Καζαντζάκης
του Γιάννη Σμαραγδή

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής επανέρχεται με το νέο κινηματογραφικό του έργο και με κατάθεση ψυχής φωτίζει και τιμά τον σπουδαιότερο Έλληνα συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη. Ο Σμαραγδής ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ταινιών που εξιστορούν την ιστορία σπουδαίων προσωπικοτήτων, γεγονός που φαίνεται από τις παλαιότερες ταινίες του «Καβάφης» (1996) και «Ελ Γκρέκο» (2007).

Εστιάζοντας στο ελληνικό φως, σε αισθήσεις και χρώματα μιας άλλης εποχής και στον κρουστό ελληνικό λόγο του Καζαντζάκη, η νέα προσωπογραφία του σκηνοθέτη σκιαγραφεί τον μεγαλύτερο Έλληνα συγγραφέα μετά τον Όμηρο, υποστηριγμένη από ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών. Οι Έλληνες θεατές διαισθάνονται ότι η ταινία τους αφορά γιατί είναι ένα έργο θετικής ενέργειας, αγάπης, πίστης και αισιοδοξίας.

Ο οικουμενικός συγγραφέας έλεγε πως η ζωή του ορίζεται από τα ταξίδια και τα όνειρά του. Αυτά τα μονοπάτια ακολούθησε και η ταινία και μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι γυρισμάτων διάρκειας 6 μηνών στην Κρήτη, την Αθήνα, την Αίγινα, τη Νότια Γαλλία, το Βερολίνο και τη Βιέννη είναι έτοιμη να κάνει την πρεμιέρα της!

Τον κεντρικό χαρακτήρα υποδύεται με ιδιοφυή τρόπο ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η σπουδαία Μαρίνα Καλογήρου τη σύντροφό του Ελένη. Ο Αργύρης Ξάφης υποδύεται τον πατέρα του Καζαντζάκη και η Μαρία Σκουλά τη μητέρα του. Τον Άγγελο Σικελιανό ενσαρκώνει ο Νίκος Καρδώνης, την σύζυγό του Εύα η Αμαλία Αρσένη, την Ίτκα η Γιούλικα Σκαφιδά, τον Ζιλ Ντασέν ο Αλέξανδρος Κολλάτος, τη Μελίνα Μερκούρη η Ζέτα Δούκα ενώ το ρόλο του Γιώργη Ζορμπά ερμηνεύει εκπληκτικά ο Θοδωρής Αθερίδης, και βεβαίως, τον Ηγούμενο της Μονής Σινά υποδύεται ο Στάθης Ψάλτης.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε χάρις στη στήριξη πολλών και εξαιρετικών ατόμων και οργανισμών. Συμπαραγωγοί της ταινίας από την Ελλάδα είναι η Nova, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η ΕΡΤ και η Νέλλη Κάτσου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ταινία είναι μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή σε συνεργασία με την γαλλική εταιρεία 2017 Films. Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στο βιβλίο του συγγραφέα «Αναφορά στον Γκρέκο», το οποίο παραχώρησαν γενναιόδωρα οι Εκδόσεις Καζαντζάκη.

Μέγας χορηγός της ταινίας είναι η Εθνική Τράπεζα, η Aegean, η Τσατσαρωνάκης  ΑΕ και πάρα πολλοί άλλοι, Κρήτες και μη. Ειδικά η Κρήτη  άνοιξε την αγκαλιά της απ’ άκρη σ’ άκρη, για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα.

Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής στον μεγάλο απόντα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη (το 2017 έχει κηρυχθεί από το υπουργείο πολιτισμού ως Έτος Νίκου Καζαντζάκη, γιορτάζοντας τα 60 χρόνια από τον θάνατό του), αλλά και στον πρόσφατα εκλιπόντα Στάθη Ψάλτη ο οποίος  έκανε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία, αφήνοντας στην ταινία το τελευταίο καλλιτεχνικό του ίχνος, όπως ακριβώς έγινε και με τον σπουδαίο ηθοποιό μας Σωτήρη Μουστάκα στην ταινία «Ελ Γκρέκο».

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής (Βραβείο Καλύτερης ταινίας &, Καλύτερης σκηνοθεσίας για το «Ελ Γκρέκο» το 2007 και για το «Καβάφης» το 1997 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Σενάριο: Γιάννης Σμαραγδής

Πρωταγωνιστούν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Θοδωρής Αθερίδης, Στάθης Ψάλτης, Ζέτα Δούκα, Αλέξανδρος Κολλάτος, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Σκουλά (Βραβείο Καλύτερης ηθοποιού για το «Λευτέρης Δημακόπουλος» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1993)

Διάρκεια: 120 λεπτά

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=T_TIGv0AIMM